Sunday, July 24, 2016

Dream House


Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum



Actually, this post is only about something I wish I could have, one day. My future husband doesn't need to worry and concern about this post, hahaha *maybe you should start saving your money errrr* Just kidding, man hehehe. It doesn't matter if the house is small and far away from the city because the things matter is the people who live with you. *cehhh*


Erm macam rumah dalam cerita dongeng 

Modern. Simple. Elegant


I wish I could build this house for my parents, one day.
So, the first thing is my dream room. Actually, one of my hobbies during my semester break is blog walking and watch youtube vlog. I really really envy those people who make a vlog about their room tour and diy deco. I don't know why, but my room is a complete mess *huarggggh* because of too many things in my room and not forget I share my room with my cat, oyen.



I really really love those bling bling light
Sweet?
Simple?
Enough with all those beds hahaha, after all the most favourite thing is always sleep. Next, the thing I wish is -- haha you will find out in those pic I borrow from pinterest.




Makeup space! Haha. ps/ taca mesti tengah gelak sambil guling-guling. Okey nak cakap BM plak nie penat dah speaking. Okey, sebenarnya, aku tak pakai makeup. My skincare routine is really really simple (erm next next topic maybe?) tapi, sebagai gegurl ooops tak woman oops adult? teenager? haha its a normal thing write to have a makeup table. Sekurang-kurangnya boleh daydreaming depan tu? 

Future wardrobe hahaha 

Laluan ilmu hahah

Almari yang cukup untuk my babiesss (books)

This is really really the most important thing.
Impian setiap surirumah *maybe* or beginner domestic engineer macam aku hahah. Aku harap ade iron philips yang magic boleh hilangkan kedut pada baju secara sekelip mata. Harga dia ribu gak aa. Kena kumpul duit dari sekarang hahaha. Senang nak gosok baju kerja awak nanti *eheh**kenyit mata* hahahaha.



Okey, sekarang kena start kumpul duit and make the dreams come true! (:

Thanks for reading people! (:




Happy birthday (:

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum 

Alhamdullillah, officially sweet 20. 




Apa beza umur 20 dengan 19? Hahah waktu nineTEEN, sekarang dah twenTY. Rasa jugaklaa perbezaan yang ketara. Rasa dah semakin TUA. Sebenarnya, 20 tu sekadar angka, tanda dah dua puluh tahun masihi Allah pinjamkan nyawa kepada kita, dan bila-bila pun Dia boleh ambil kita kembali kepada Dia. 



I'm not a little girl anymore.But, I'm forever baba girl heheh.

So, today I decide to write a post about a letter to myself. May forever, I never forget that the journey is not forever. Soon, I'll arrive at the destination I choose, whether heaven or hell *nauzubillahi min zalik*. May, Allah gives me more time, to be better Muslimah and ease my journey toward His blessing. And, I pray may all people that wish me with the best wishes on my 20 birthday, may Allah grant you paradise. Amin ya Rabb.


Dear Mawaddah, for your 20-year-old-self,

Appreciate and love people who are in your life especially your family. Make them happy and proud of you. One of their happiness is when you are healthy and success in your life. Be a good daughter to your parents. Now, they are the key of your life, their do'as and prayers are the most magical things that you have now. Don't be a burden to them and don't make them despair and sad with you.

Please be happy and healthy. Live your life to the fullest. Do whatever you want and wish in your life. Gain weight and live like normal healthy people do. Don't let sad, despair, anxious and stress be your friends. It's okay to be sad, but know that Allah is always there for you.

Be a good Muslim. Be a good servant to your God, ar-Rahman. May He bless you in dunya and aakhirah. Don't ever get tired to work for your deen. Without Allah, you're nothing. 

Mawaddah, Allah has written the best taqdir for you. Always and always be grateful.

Love yourself and never give up. Achieve your dream. Be happy and stay pretty hahah (:


Happy birthday, dearself. 

Truly, 
yourself (:

Saturday, July 23, 2016

Shopping online Malaysia (:

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum (: 



Let’s face it, there are many reasons in the world to shop online (:
Personally, me as a student. I prefer shopping online more than shopping at the mall. The reasons are, there are so many things I can buy through website and Instagram just by scrolling and choose the one I want (such a lazy person, yeah!) it can actually save your time. You can shopping while studying for your final examination or when you're about to sleep. The shopping time are very flexible! The bargains are there, the shopping is secure and shipping is quite fast. Not to mention even returns are pretty much easy to be made online, of course if you shop on the right online shopping website. In this modern world, shopping has never been easier or more convenient for us like today.



However, it is very important for you ladies to keep in mind that there are bad guys lay in wait to trick you. Buy hey, stay calm, stats regarding those guys somewhat alarming but should not keep us from having the benefits of shopping online. We simply need to follow the most basic guidelines to shop online securely. Let’s see 5 guidelines for shopping online Malaysia that are crucial for us to learn before start shopping online!

   


  1. Remember to only use familiar websites that you know and trust. Do not solely trust on search engines because search results can be rigged to lead you to sites that are not secure just created to rip you off.
  2. ALWAYS look for the lock symbol. Never buy anything online using your credit or debit card from a site that doesn’t have the locked padlock icon.
  3. Do no tell all. Online shopping websites should not ask for your social security number or your birthday to do business.
  4. Look and check your bank statements to make sure there are no any fraudulent charges and do this regularly to keep your account safe.
  5. Protect your PC, laptop or device against malware by updating regularly with anti-virus program. 

Follow the guidelines and shopping happily! 

Wednesday, July 13, 2016

(':


Mau seberapa menyakitkan sebuah kejadian, jika kita mempunyai hati selapang lautan, ditumpahkan racun paling mematikan se-kontainer sekalipun, tetap akan larut, tidak terasa .Tetapi kalau hati itu sempit, satu tetes berbisa saja cukup untuk membuat hidup kita 'binasa' sehari, seminggu, bahkan berbulan-bulan.
Melapangkan hati adalah pekerjaan panjang, perlu latihan, berkali-kali jatuh-bangun, dan jelas membutuhkan ilmu dan pemahaman baik. Tidak mengapa gagal, besok lusa tidak terasa hatinya sudah semakin luas. 
Tere Liye



Tuesday, July 12, 2016

End of my 1st year!

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum!

Alhamdulillah! Hari nie terasa rajin dan gatal jari nak update blog (:

So, hari ini aku nak share tentang kos aku, Zoology atau Ijazah Pengurusan Sumber Haiwan (WS51), Universiti Malaysia Sarawak. Mana tahu ada adik-adik pra-universiti or matrik or STPM or diploma yang masih bingung nak sambung kos ape untuk degree :)



Actually, aku pon tak berapa nak faham tentang kos zoology nie sebab yelah baru 2 semester.  Ada lagi 4 semester sebelum grad, heheh kalau tak extend!
Kos zoology nie hanya 3 tahun sahaja, sekejap je kannnn kann dekat UNIMAS la tapi. Kalau universiti lain aku tak pasti.

Skop bidang zoology nie, menurut pembacaan dan pengetahuan aku, adalah tentang haiwan, hahaha namapon ZOOlogy. Kerja apa kak bidang zoology nie, jaga zoo ke? Haha (: 
Zoology nie bukan jaga zoo adik-adik. Bidang nie luas, merangkumi tentang haiwan dan kepentingan-kepentingan haiwan terhadap ekosistem kitaaa *cehhh* 

Banyak kerja dalam bidang niee, contohnyaaa saintis, researcher, educator, environmentalist, zookeeper dan lain lain. Daaaaan, kebanyakan rakyat Malaysia masih tidak tahu tentang bidang ini. So, peluang pekerjaan erm erm aku pon tak pasti. Tapi, jangan risau, rezeki ada di mana-mana. Allah dah tetapkan semuanya. Belajar tentang haiwan pun adalah ilmu.

So, jangan perkecilkan kos nie yaa! Dan, aku tak pernah menyesal join kos nie sebab kos ni tersangatlaa adventure dan penuh dengan trip dan tidak membosankan. Aku bukan sekadar pergi lecture je bahkan penuh dengan field trip sekaligus dapat tawan taman-taman negara dekat Borneo nie.

So, adik-adik yang suka adventure mehlaa join kos nie. Memang osem! *eh, terpromote pulak*
Lecturer-lecturer untuk kos nie semuanyaa, alhamdulillah, tersaaaaaangatlah baik dan osem! 


Tu je kot coretan saya, if ada soalan berkenaan kos nie, boleh drop comment. Kalau rajin dan free, saya akan balas (:


Kenangan - kenangan melawat national parks dan hutan-hutan di Sarawak (:

Semenggoh Wildlife Centre / Pusat Hidupan Liar Semenggoh.

Dekat Semenggoh nie adalah pusat rehabilitasi orang utan. Boleh tengok orang utan secara dekat di sini. Orang utan tu dilepaskan dan bergerak bebas dalam kawasan nie bukan dalam sangkar! So, bila datang sini, maknanya based on luck lahh nak jumpa orang utan tu! Make sure datang waktu feeding time sebab waktu tu, pekerja yang bertugas akan cuba sedaya upaya tarik perhatian orang utan untuk datang makan. So, waktu tu kita boleh tengok orang utan secara live. Besar woo!




Gambar orang utan nie diambil waktu kami buat kerja kursus untuk subjek Ecotourism (:

Pemandangan daripada puncak Fairy Cave/Gua Pari-Pari

Dan dalam gua ni ada banyak kelawar. Waktu kami mendaki gua niee, terjumpa dengan ramai foreigner yang tengah buat research tentang kelawar. Tak pasti research or ambil angin. Tapi muka diorang serius je amik gambar kelawar tu *heheh*


Tasik Biru
Tasik biru nie air dia betul betul biru. Serius, tak tipu! Sebab kandungan arsenik yang tinggi. Cantik sangat pemandangan dekat sini. Dekat je dengan Gua Angin dan Gua Pari-Pari.

Santubong National Park.


Taman Negara Santubong. Pernah dengar tak hikayat Puteri Santubong dan Puteri Sejinjang? Nama gunung Santubong diambil daripada lagenda Puteri Santubong manakala Puteri Senjinjang bertaburang menjadi pulau-pulau kecil di hadapan kawasan pantai berdekatan Gunung Santubong. Aku belum dapat tawan lagi puncak Santubong, baru dapat hiking sampai air tejun je. 

Hi Lemur! I'm your future zoologist. Wanna be my friend?

National Park dan hutan dan tempat-tempat menarik yang telah berjaya dilawat (:
  • Kubah National Park (Air terjun dia tersangatlah cantik)
  • Matang Wildlife Centre (Pusat rehabilitasi orang utan dan beberapa binatang lain)
  • Wind Cave / Gua Angin (Habitat kelawar)
  • Jong Crocodile Farm (Ladang buaya)
  • Bako National Park (The best NP setakat nie!)


That's all from me (:
Thank you hahah!

Jom jadi zoologist!