Saturday, September 24, 2016

Future life tips

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum 💕

Future life tips (marriage and parenting tips)

Actually post nie adalah reminder for future me and my future zauj 😆 apa yang aku dapat dari kelas Habib Izuddin.

Tak guna, kalau kita bercinta bagai nak rak sekalipun tapi tak ada niat mahupun usaha untuk membina masjid atau menghalalkan hubungan tu. Umur 20 an nie memang ramai remaja memang terjebak dengan cinta dongeng. Ramai yang nak kahwin muda tapi takde ilmu dalam rumah tangga. Dan, itu adalah punca peningkatan kes cerai dan masalah sosial dalam kalangan remaja. Jadi, muhasabah semula tujuan hidup. Adakah hidup itu hanya untuk mencari pasangan dan bercinta? Tidakkan? So, alihkan fokus kalian kepada yang lebih bermanfaat. Kumpul duit, kutip ilmu dan berjasa kepada ibu bapa. Dan barulah fikir tentang kahwin. Tapi kalau jodoh sampai awal, alhamdulillah. Tapi kalau mati yang hadir dulu, moga cukup amalan kita untuk ke syurga. 😊

Jadi, pesan habib.. Dalam memilih suami..

1. Pilihlah suami yang bertanggungjawab, bukan yang bergaji besar.
2. Suami yang boleh pimpin kehidupan beragama.

Erm, dua je pesan habib yang aku sempat salin..sebab khusyuk sangat dengar kot? Eh eh..

Kerukunan rumah tangga bermula dari taat mengikut panduan agama.

Setiap rumah tangga yang bermula dengan maksiat, akan menjadi asbab lahirnya lebih banyak maksiat. Tapi tak terlambat untuk kita ubah maksiat itu, dengan..bertaubat..

P/s terima kasih awak..

Untuk wanita, kena ingat kalau nak kahwin, pastikan sudah bersedia untuk menjadi seorang IBU dan ISTERI..

Next, tips mendidik anak..

1. Bermula dari diri kita sendiri dulu.
2. Bagi anak nama-nama yang baik (nama-nama Nabi dan nama-nama Ummahatul Mukminin)
3. Ajar tauhid sejak dari kecil
4. Biasakan anak sejak kecil menutup aurat (pakaikan seluar panjang)
5. Lazimkan anak-anak dengan sunnah Nabi
6. Bawa anak bergaul dengan orang soleh
7. Jaga lidah
8. Elakkan bawa anak-anak ke tempat maksiat (shopping mall)

Semoga yang lahir dari rahim kita adalah orang-orang yang soleh..

Sekian terima kasih ☺

Reminder for yourself. For your future self.

Tuesday, August 23, 2016

Be happy 😊

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim 
Assalamualaikum 


So, topik aku harinie adalah untuk jadi happy, gembira dan bahagia. Dan kunci untuk kebahagiaan adalah syukur. Syukur dengan sekecil-kecil pemberian. Syukur sebab ada mak dan ayah walaupun kau jarang dapat jumpa dengan mereka sebab belajar jauh. Sebab ada antara sahabat-sahabat kau yang saban hari menanggung rindu untuk memanggil ibu dan ayah. Syukur walau setitik nikmat yang kau ada. Syukur sebab masih diberi peluang untuk hidup. Kerana mungkin, ada yang sedang berjuang di hujung nafas. Syukur kerana diberi peluang sihat. Kerana kau masih boleh berkhidmat kepada keluarga dan masyarakat. Kunci bahagia adalah syukur dengan apa yang ada. Moga Allah gandakan nikmat dengan asbab kau bahagia dan kuat mengharungi ujian yang Allah bagi. Alhamdulillah. Ya Allah, jadikan kami hambuMu yang sentiasa bersyukur 

Sunday, August 21, 2016

Being healthy

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim 
Assalamualaikum 


While typing this post, I'm in front of Kulliyah of Medicine, UIAM. Baru lepas set appointment dengan IIUM Eye Specialist Centre.  Dah dekat-dekat nak balik Sarawak, baru dapat pergi cek huhu, baru ada orang nak hantar. Alhamdulillah, harap-harap sempatlaa appointment before balik sana. So, post hari nie adalah tentang sihat. Yelaa kan, semua orang suka sihat. Sape suka sakitkan? Bila sakit, bukan sahaja diri kita yang merana, orang sekeliling kita pun semua risaukan kite, ye tak ea?

Ape-ape pon walau sakit itu ujian, mungkin ia juga nikmat tanpa kita sedari. Sakit kan tanda Allah sayang, sakit juga boleh kifarahkan dosa-dosa kita yang lalu. Orang yang jaga orang sakit pun dapat banyak pahala. So, bila kita sakit, jangan laa kita mengeluh seolah-olah dunia telah berakhir. Kerana, mungkin di sebalik kesakitan itu ada nikmat yang tersirat. Mungkin, sebagai hamba yang lemah, kita tak sedar nikmat itu kerana diselaputi ujian. Ramai orang minta nikmat, tapi tak semua dapat. Tak ramai yang minta ujian, tapi semua dapat. Pasti ada hikmah di sebalik setiap ketentuan Allah. 
Tapi bila ditimpa sakit, kena jugak cuba dan usaha untuk kembali sihat supaya mudah untuk kita beribadah kepada Allah dan berkhidmat kepada keluarga dan masyarakat. Tak bolehlaa time sakit, kite duk menung je. Badan rasa tak larat, so kite tinggal solat. Allahu, jangan tambah dosa ketika sakit. Sepatutnyaa waktu sakitlaa, kite perbanyakkan ibadah kepada Allah. Moga-moga Dia sembuhkan penyakit kita. Yalah, Allah yang berikan sakit, sudah tentu Dia juga yang Maha Menyembuhkan. Tak guna kita pergi ikhtiar perubatan yang mahal kalau kita tidak memohon daripada Allah untuk sembuhkan segala kesakitan. Kita berusaha, dan Allah yang akan tentukan natijahnya. 

Doakan saya diberi kesihatan ya kawan-kawan. Kesihatan rohani dan jasmani, insyaAllah. 

Wednesday, August 10, 2016

Random

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum 🌸

Two random post in a day.

Aku terbaca satu tweet yang lalu dekat timeline pagi-pagi buta nie (1.10 am)

Kalau kita nak mati dengan kalimah (لا اله الا الله محمد رسول الله), kita kena hidup dengan kalimah tersebut dulu. Moga pengakhiran hidup kita di dunia dan permulaan hidup kita di alam baqa' bermula dengan kalimah mulia tersebut.

Dan, pada waktu pagi yang segar ini, kita renung sejenak hidup kita, tujuan hidup kita, arah tuju kita, ke syurga atau sebaliknya (moga Allah jauhkan). Allah, kembalikan kami dalam keadaan yang Engkau redha..

Ya Allah, akhirkan kalam kami dunia dengan kalimah لا اله إلا الله،  محمد رسول الله..

Random

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum 🌸

Actually post ini ditaip dan dipadam banyak kali. Waktu nak taip post nie, ada ketika ada butir-butir jernih di pelupuk mata. Namun pantas diseka, oleh egonya diri seorang manusia. Sang pelupa. Pernah tak ada suatu ketika kau rasa jiwa kau kosong, hati kau kering, segersang padang pasir? Dan tiba-tiba ada satu rasa menyapa, rasa rindu. Kau rindu untuk hidup bertuhan.

Monday, August 8, 2016

Rindu seorang anak

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum!

Tadi, terserempak dengan satu post di FB yang bertajuk "Rindu seorang anak". Bila terbaca tajuk post tu, aku taktahu kenape, mata aku berair tiba-tiba *emosi tak kena tempat* padahal baru baca tajuk hehehe. Bila dah baca isi post tersebut, actually banyak betulnya. Realiti masyarakat zaman sekarang. Zaman ekonomi gawat. Zaman wang yang boleh menggantikan kasih sayang. Mak ayah keluar seawal 7 pagi, tinggal anak di taska, selewat 6 petang baru boleh ambil di taska. Anak membesar dengan pengasuh dan guru. Malam-malam anak cuba bermanja, dimarahinya pula kerana mak ayah penat bekerja mencari rezeki untuk keluarga. Realiti zaman sekarang. Bukan salah mak ayah sibuk mencari rezeki. Namun, bagaimanakah mahu diterangkan kepada si kecil yang masih belum mengerti?

Dan, aku juga melalui fasa menjadi si kecil yang tidak mengerti. Mama dan baba aku insan yang bekerjaya. Jarak rumah dan tempat kerja mama dan baba, Kuantan-Pekan ambil masa 45 minit setiap hari. Waktu kecik seawal 6.30 pagi mama dan baba dah mula tinggal aku untuk pergi kerja dan aku masih ingat bagaimana aku berdiri di depan pintu sambil lambai tangan kepada mama dan baba "bye bye darling" haha ape yang aku selalu ucap kepada mama sebelum mama pergi kerja. How I wish my mom know that I really love her and always miss her. Dan aku tahu, mama pon selalu ingat aku dekat tempat kerja sebab mama pernah cakap "mama dengar suara angah kat sekolah mama, menangis minta susu" hahahahahaaa.

Dan sekarang, aku yang 20 tahun mula mengerti, pengorbanan mama dan baba mencari rezeki untuk kami sekeluarga. Rindu seorang anak, bukan hanya anak yang menanggung rindu. Ibu dan ayah juga rindu, jauh di sudut hati mereka. Aku yang 20 tahun ini baru memahami, rindu ku tidak pernah sendiri. Ada yang lebih merindui diri ini, sebenarnya.

Untuk aku, yang juga bakal ibu dan mana-mana wanita yang juga bakal ibu. Menjadi ibu, bukan mudah. Bukan dengan hanya upload gambar di instagram dengan caption sayangnya anak. Menjadi ibu lebih dari itu. Ibu merupakan madrasah pertama untuk anak-anak. Oleh itu, jadilah madrasah yang penuh dengan ilmu, agar anak-anak mampu mengharungi dunia yang penuh onak dan duri ini.

Sunday, July 24, 2016

Dream House


Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum



Actually, this post is only about something I wish I could have, one day. My future husband doesn't need to worry and concern about this post, hahaha *maybe you should start saving your money errrr* Just kidding, man hehehe. It doesn't matter if the house is small and far away from the city because the things matter is the people who live with you. *cehhh*


Erm macam rumah dalam cerita dongeng 

Modern. Simple. Elegant


I wish I could build this house for my parents, one day.
So, the first thing is my dream room. Actually, one of my hobbies during my semester break is blog walking and watch youtube vlog. I really really envy those people who make a vlog about their room tour and diy deco. I don't know why, but my room is a complete mess *huarggggh* because of too many things in my room and not forget I share my room with my cat, oyen.



I really really love those bling bling light
Sweet?
Simple?
Enough with all those beds hahaha, after all the most favourite thing is always sleep. Next, the thing I wish is -- haha you will find out in those pic I borrow from pinterest.




Makeup space! Haha. ps/ taca mesti tengah gelak sambil guling-guling. Okey nak cakap BM plak nie penat dah speaking. Okey, sebenarnya, aku tak pakai makeup. My skincare routine is really really simple (erm next next topic maybe?) tapi, sebagai gegurl ooops tak woman oops adult? teenager? haha its a normal thing write to have a makeup table. Sekurang-kurangnya boleh daydreaming depan tu? 

Future wardrobe hahaha 

Laluan ilmu hahah

Almari yang cukup untuk my babiesss (books)

This is really really the most important thing.
Impian setiap surirumah *maybe* or beginner domestic engineer macam aku hahah. Aku harap ade iron philips yang magic boleh hilangkan kedut pada baju secara sekelip mata. Harga dia ribu gak aa. Kena kumpul duit dari sekarang hahaha. Senang nak gosok baju kerja awak nanti *eheh**kenyit mata* hahahaha.



Okey, sekarang kena start kumpul duit and make the dreams come true! (:

Thanks for reading people! (:




Happy birthday (:

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum 

Alhamdullillah, officially sweet 20. 




Apa beza umur 20 dengan 19? Hahah waktu nineTEEN, sekarang dah twenTY. Rasa jugaklaa perbezaan yang ketara. Rasa dah semakin TUA. Sebenarnya, 20 tu sekadar angka, tanda dah dua puluh tahun masihi Allah pinjamkan nyawa kepada kita, dan bila-bila pun Dia boleh ambil kita kembali kepada Dia. 



I'm not a little girl anymore.But, I'm forever baba girl heheh.

So, today I decide to write a post about a letter to myself. May forever, I never forget that the journey is not forever. Soon, I'll arrive at the destination I choose, whether heaven or hell *nauzubillahi min zalik*. May, Allah gives me more time, to be better Muslimah and ease my journey toward His blessing. And, I pray may all people that wish me with the best wishes on my 20 birthday, may Allah grant you paradise. Amin ya Rabb.


Dear Mawaddah, for your 20-year-old-self,

Appreciate and love people who are in your life especially your family. Make them happy and proud of you. One of their happiness is when you are healthy and success in your life. Be a good daughter to your parents. Now, they are the key of your life, their do'as and prayers are the most magical things that you have now. Don't be a burden to them and don't make them despair and sad with you.

Please be happy and healthy. Live your life to the fullest. Do whatever you want and wish in your life. Gain weight and live like normal healthy people do. Don't let sad, despair, anxious and stress be your friends. It's okay to be sad, but know that Allah is always there for you.

Be a good Muslim. Be a good servant to your God, ar-Rahman. May He bless you in dunya and aakhirah. Don't ever get tired to work for your deen. Without Allah, you're nothing. 

Mawaddah, Allah has written the best taqdir for you. Always and always be grateful.

Love yourself and never give up. Achieve your dream. Be happy and stay pretty hahah (:


Happy birthday, dearself. 

Truly, 
yourself (:

Saturday, July 23, 2016

Shopping online Malaysia (:

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum (: 



Let’s face it, there are many reasons in the world to shop online (:
Personally, me as a student. I prefer shopping online more than shopping at the mall. The reasons are, there are so many things I can buy through website and Instagram just by scrolling and choose the one I want (such a lazy person, yeah!) it can actually save your time. You can shopping while studying for your final examination or when you're about to sleep. The shopping time are very flexible! The bargains are there, the shopping is secure and shipping is quite fast. Not to mention even returns are pretty much easy to be made online, of course if you shop on the right online shopping website. In this modern world, shopping has never been easier or more convenient for us like today.



However, it is very important for you ladies to keep in mind that there are bad guys lay in wait to trick you. Buy hey, stay calm, stats regarding those guys somewhat alarming but should not keep us from having the benefits of shopping online. We simply need to follow the most basic guidelines to shop online securely. Let’s see 5 guidelines for shopping online Malaysia that are crucial for us to learn before start shopping online!

   


  1. Remember to only use familiar websites that you know and trust. Do not solely trust on search engines because search results can be rigged to lead you to sites that are not secure just created to rip you off.
  2. ALWAYS look for the lock symbol. Never buy anything online using your credit or debit card from a site that doesn’t have the locked padlock icon.
  3. Do no tell all. Online shopping websites should not ask for your social security number or your birthday to do business.
  4. Look and check your bank statements to make sure there are no any fraudulent charges and do this regularly to keep your account safe.
  5. Protect your PC, laptop or device against malware by updating regularly with anti-virus program. 

Follow the guidelines and shopping happily! 

Wednesday, July 13, 2016

(':


Mau seberapa menyakitkan sebuah kejadian, jika kita mempunyai hati selapang lautan, ditumpahkan racun paling mematikan se-kontainer sekalipun, tetap akan larut, tidak terasa .Tetapi kalau hati itu sempit, satu tetes berbisa saja cukup untuk membuat hidup kita 'binasa' sehari, seminggu, bahkan berbulan-bulan.
Melapangkan hati adalah pekerjaan panjang, perlu latihan, berkali-kali jatuh-bangun, dan jelas membutuhkan ilmu dan pemahaman baik. Tidak mengapa gagal, besok lusa tidak terasa hatinya sudah semakin luas. 
Tere Liye



Tuesday, July 12, 2016

End of my 1st year!

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum!

Alhamdulillah! Hari nie terasa rajin dan gatal jari nak update blog (:

So, hari ini aku nak share tentang kos aku, Zoology atau Ijazah Pengurusan Sumber Haiwan (WS51), Universiti Malaysia Sarawak. Mana tahu ada adik-adik pra-universiti or matrik or STPM or diploma yang masih bingung nak sambung kos ape untuk degree :)



Actually, aku pon tak berapa nak faham tentang kos zoology nie sebab yelah baru 2 semester.  Ada lagi 4 semester sebelum grad, heheh kalau tak extend!
Kos zoology nie hanya 3 tahun sahaja, sekejap je kannnn kann dekat UNIMAS la tapi. Kalau universiti lain aku tak pasti.

Skop bidang zoology nie, menurut pembacaan dan pengetahuan aku, adalah tentang haiwan, hahaha namapon ZOOlogy. Kerja apa kak bidang zoology nie, jaga zoo ke? Haha (: 
Zoology nie bukan jaga zoo adik-adik. Bidang nie luas, merangkumi tentang haiwan dan kepentingan-kepentingan haiwan terhadap ekosistem kitaaa *cehhh* 

Banyak kerja dalam bidang niee, contohnyaaa saintis, researcher, educator, environmentalist, zookeeper dan lain lain. Daaaaan, kebanyakan rakyat Malaysia masih tidak tahu tentang bidang ini. So, peluang pekerjaan erm erm aku pon tak pasti. Tapi, jangan risau, rezeki ada di mana-mana. Allah dah tetapkan semuanya. Belajar tentang haiwan pun adalah ilmu.

So, jangan perkecilkan kos nie yaa! Dan, aku tak pernah menyesal join kos nie sebab kos ni tersangatlaa adventure dan penuh dengan trip dan tidak membosankan. Aku bukan sekadar pergi lecture je bahkan penuh dengan field trip sekaligus dapat tawan taman-taman negara dekat Borneo nie.

So, adik-adik yang suka adventure mehlaa join kos nie. Memang osem! *eh, terpromote pulak*
Lecturer-lecturer untuk kos nie semuanyaa, alhamdulillah, tersaaaaaangatlah baik dan osem! 


Tu je kot coretan saya, if ada soalan berkenaan kos nie, boleh drop comment. Kalau rajin dan free, saya akan balas (:


Kenangan - kenangan melawat national parks dan hutan-hutan di Sarawak (:

Semenggoh Wildlife Centre / Pusat Hidupan Liar Semenggoh.

Dekat Semenggoh nie adalah pusat rehabilitasi orang utan. Boleh tengok orang utan secara dekat di sini. Orang utan tu dilepaskan dan bergerak bebas dalam kawasan nie bukan dalam sangkar! So, bila datang sini, maknanya based on luck lahh nak jumpa orang utan tu! Make sure datang waktu feeding time sebab waktu tu, pekerja yang bertugas akan cuba sedaya upaya tarik perhatian orang utan untuk datang makan. So, waktu tu kita boleh tengok orang utan secara live. Besar woo!




Gambar orang utan nie diambil waktu kami buat kerja kursus untuk subjek Ecotourism (:

Pemandangan daripada puncak Fairy Cave/Gua Pari-Pari

Dan dalam gua ni ada banyak kelawar. Waktu kami mendaki gua niee, terjumpa dengan ramai foreigner yang tengah buat research tentang kelawar. Tak pasti research or ambil angin. Tapi muka diorang serius je amik gambar kelawar tu *heheh*


Tasik Biru
Tasik biru nie air dia betul betul biru. Serius, tak tipu! Sebab kandungan arsenik yang tinggi. Cantik sangat pemandangan dekat sini. Dekat je dengan Gua Angin dan Gua Pari-Pari.

Santubong National Park.


Taman Negara Santubong. Pernah dengar tak hikayat Puteri Santubong dan Puteri Sejinjang? Nama gunung Santubong diambil daripada lagenda Puteri Santubong manakala Puteri Senjinjang bertaburang menjadi pulau-pulau kecil di hadapan kawasan pantai berdekatan Gunung Santubong. Aku belum dapat tawan lagi puncak Santubong, baru dapat hiking sampai air tejun je. 

Hi Lemur! I'm your future zoologist. Wanna be my friend?

National Park dan hutan dan tempat-tempat menarik yang telah berjaya dilawat (:
  • Kubah National Park (Air terjun dia tersangatlah cantik)
  • Matang Wildlife Centre (Pusat rehabilitasi orang utan dan beberapa binatang lain)
  • Wind Cave / Gua Angin (Habitat kelawar)
  • Jong Crocodile Farm (Ladang buaya)
  • Bako National Park (The best NP setakat nie!)


That's all from me (:
Thank you hahah!

Jom jadi zoologist!

Wednesday, April 27, 2016

No title


Be strong.


You can do it.


Trust yourself.

Saturday, April 23, 2016

IMY.

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim (:
Assalamualaikum.


Do’a. sering menjadi rahasia yang cuma diketahui kita dengan Tuhan. suara-suara sepi yang selalu menenangkan, yang selalu menemukan hakikat ketenangan sebuah jiwa. bukan sesuatu yang wajar untuk kita berdoa cuma untuk meminta, melainkan do’a adalah bukti kehambaan kita kepada Rabb. tidak perlu khawatir kalau mungkin do’a kita masih belum terjawab. 
“Allah yang paling tahu cara paling indah untuk menjawab do’a”


Doa itu bukti cinta.
Biar lidah kelu tanpa kata.
Hanya hati yang menuturkan segalanya.
Moga rindu itu terubat dengan izin Tuhan.

Saturday, April 2, 2016

Hakikat Bahagia

Tak semua yang kita nak kita akan dapat.
Kita nak hidup yang sempurna, tiada resah, tidak gelisah.
Dengan erti kata lain, kita nak bahagia.
Tapi, definisi bahagia kita dengan Yang Maha Esa tu berbeza.

Di penghujung umur 19 tahun,
perlahan-lahan aku mengerti.
Bahagia itu tidak semestinya gembira.
Bahagia itu, bila kau redha dengan ketentuan Pencipta.

Kerana, hakikat bahagia itu adalah ketenangan..
Bila hati mengingati Tuhan..



Friday, January 15, 2016

Successful domestic engineer to be (:

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum (:


Struggle.
Yeah I'm struggling.
I'm fighting the battle.

lol~ selamat datang ke dunia chirpylittle. Bagi yang tidak tahan bebelan, harap jangan baca! 

Jadi, kisahnya begini. Aku dilahirkan sebagai satu-satunya anak perempuan dalam keluarga yang terdiri daripada dua adik beradik lelaki haha! Bukan mudah tau jadi anak perempuan sorang! Expectation makhluk bernama manusia, bila tahu aku adalah anak perempuan sorang, "mesti manja" , "mesti awak dapat semua yang awak nak" , yeah, I got all the things that I want since I was a little girl. Sejak kecil juga, aku dimanjakan, ada bibik yang lebih selesa aku panggil "kakak". Kakak memang sangat sangat sangat sayangkan aku dan manjakan aku. Aku tak pernah gosok baju sendiri sehinggalah aku masuk sekolah asrama. Minggu pertama di asrama, aku TERbakar semua baju, kain dan tudung sekolah sebab aku tak reti guna seterika (and then reality just slap me really really hard). Gosok baju tak pernah apatah laaaagi masuk dapur. Tapi, alhamdulillah aku masak sedap hahaha even just campak-campak. Nampaknya campak-campak aku still ade skill hahahaha (just kidding okey). Dulu, aku balik dari asrama, aku letak beg baju depan pintu then aku taktahu apa jadi pada beg tu sehinggalah hari aku nak balik asrama, aku ambil beg tu di depan pintu. Baju semua dah siap gosok (seronok sangat hidup waktu tu hahaha) (bila dah besar merana) (cane nak jadi isteri orang) (tolong jangan reject saya hahaha saya dah insaf)  

Okey, jadi bila aku masuk tingkatan 4, alam realiti bermula. Mama aku jatuh sakit dan kakak aku pulang ke Suroboyo -_- Once again reality hits me. Bermulalah pekerjaan aku sebagai domestic engineer. Basuh pinggan adalah perkara yang sangat sukar. Baju, usah bilang pak, selalu menggunung setinggi gunung Everest. Things get hard. My bros and my father tidak ditampar oleh Inche Realiti. Aku amik peranan kakak dan mama. Bukan sesuatu benda yang mudah untuk aku. MALAS yang sudah sebati dan enggan bercerai dengan aku. Setiap hari aku tertekan. Setiap hari aku tak sempat, nak basuh baju, sidai baju, masak, basuh pinggan, cuci pinggan, keringkan pinggan, aku buat untuk semua! The boys in my family don't do all these things because.. Dari kecik mereka dimanjakan. Aku faham sebab aku pun berada di tempat mereka. Tapi aku sakit ditampar oleh realiti dan selama-lamanya aku tak boleh begini. Aku kena berubah! ~ and then slowly I change. 

One day, I'll become a wife, faithful wife HAHAH. I'll have my own family. 
Dan.. aku nak anak perempuan ramai-ramai HAHAHA. Umur tiga tahun aku nak ajar diorang, letak baju dalam bakul sendiri. Cuci pinggan HAHAH (okey enough, angan-angan je oa fantasi masih bermimpi) tapi, aku harap, aku dapat suami yang rajin tolong aku (AMIN). Aku pernah cakap dekat ayah aku "Ba, angah tanak cari orang pantai timur" "kenapa?" "sebab, kebanyakan orang pantai timur laki nie pemalas" "mengata ke baba laa tu" (aku gurau je time nie) 

Lelaki, tolong mak ayah kakak isteri wanita di sekeliling kamu. Tak mudah k jadi housewife atau bahasa sains domestic engineer hahaa. Tak mudah k. I respect all mom and housewives, may Allah bless you dunya aakhirah and give you jannah. Tugas jaga rumah bukan fully tugas wanita. Bukan ke tu tugas lelaki?! (membebel dalam nie ayah adik abang aku tak baca pon hahahah) Okey luahan perasaan di pagi hari hahaha ditemani hedgehog ku yang masih tak dapat terima kenyataan bahawa dia tidak boleh bergayut seperti sugar gliders. Oops sorry guys! HAHAA tanak bebel dah. FULLSTOP. 

To my future zauj,
Sorry, you got a pot pet wife.
A wife who always nag over silly things.
Please prepare yourself. HAHA.
Kesabaran anda mungkin diuji.

Sekian,
(Yang bercita-cita jadi domestic engineer berjaya)


Sori guys. Terluah. 

Thursday, January 14, 2016

Resepi Triffle Food Lab

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim
Assalamualaikum (:


Okey, insyaAllah hari ini saya akan share resipi triffle. Ntahlaa triffle ke truffle. Tapi yang penting ini resepinya haha. Okey, resipi nie saya ambil daripada sahabat sekolah menengah saya, Hidayah. 
First time makan waktu F3, memang jatuh cinta dengan triffle niee *cehh* tapi saya sebenarnya tak makan kastard dia sebab ade susu. 



So, gambar di atas saya pinjam *copy daripada inche Google. Itu gambar triffle from Eropah. Dia punya layer guna cream cheese/whipping cream. Triffle yang saya buat simple jaa. Versi Melayu punya, murah dan jimat, hahah.



Even, triffle versi Melayu ini taklah nampak menyelerakan macam gambar di atas atas. Tapi sekali makan, takleh berkelip mata sebab terlampau sedap haha *hiperbola* okey so, aku jual triffle nie sebekas RM 2, harga kekawan. Sori dah banyak bebel, we move on to our topic, triffle recipe *speaking konon*

Bahan-bahan yang diperlukan
  1. Kek swiss roll gebu dan halal
  2. Tepung kastard
  3. Gula
  4. Esen vanilla *optional
  5. Susu cair
  6. Buah-buahan
  7. Jeli agar-agar NONA


Cara-cara

Layer Pertama *paling bawah*

Kek swiss roll dipotong-potong

Letak dalam bekas (mampatkan sampai takde ruang)
-supaya layer kastard tak jatuh ke bawah

Renjis air cocktail/nata de coco
- supaya kek jadi lembut

Layer Kedua *kastard*

Satu tin susu cair
Satu tin air
6 sudu besar gula (boleh lebih kalau suka manis) 
4 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla

Campur dalam periuk sampai sebati
Lepastu baru masak atas api sederhana/kecil
Kacau non stop sehingga larutan kastard berkilat
Letak atas layer pertama

Lapisan Ketiga *buah*

Letak buah-buahan
-kalau banyak pitis/duit guna laa buah-buah masam (strawberry/kiwi/peach/berries)

Kalau saya, saya guna buah dalam tin cocktail dan nata de coco je.
Sedap pun sedap!

Letak buah tu, make sure jangan letak sekali dengan air.
Buah sahaja!

Lapisan Keempat *jeli*

Beli jeli nona.
Baca instruction.
Masak ikut instruction.
Letak atas lapisan buah.
Letak slow-slow takut lapisan kastard pecah.

THE END.

Letak dalam peti dan enjoy!


Sekian. Kalau ade yang tak faham or soalan, boleh tanya dalam ruang komen. 

Tq (:


nota kaki:
InsyaAllah resipi ini akan diupdate sekali dengan gambar.
Maaf, sekarang takde gambar ade masalah nak upload ):