Friday, July 4, 2014

New Life (:

Bismillah.
Assalamualaikum.



Selamat tinggal Semenanjung. (':



Welcome to the borneo! Sarawak. (':


Officially, student pra-Universiti, Universiti Malaysia Sarawak.



Permulaan sesuatu yang baru. Allah sentiasa taqdirkan yang terbaik untuk hambaNya. Dulu, aku minta Allah letakkan aku di tempat aku boleh mencari erti Islam. Allah hantar aku ke sini. Ya, memang aku lebih menghargai deen Islam di sini. Allahu, perancangan Allah sangat sempurna. (':


To my dearest ejen solehah and team awesome. Be who you want to be. But, make sure you be someone that useful for your deen, deenul Islam. 

Teringat pulak teks debat Bahasa Arab. 

" Kita buat semua ini bukanlah untuk kebaikan kerajaan, bukanlah untuk kebaikan pembangkang..
tetapi.. untuk kemaslahatan agama kita, agama Islam.. "

I miss Bahasa Arab really much..! Panjang lagi sebenonye nak tulis, tapi.. di coretan yang lain, insyaAllah.. bye! (:

Sunday, May 25, 2014

Bye Jordan!

Bismillah.
Assalamualaikum.



Actually, saya tak tahu pon keputusan IPG untuk Program Penghantaran Pelajar Cemerlang Jordan dah boleh cek. And, today is the last day. Haha. Bila saya bukak, - Maaf, anda tidak berjaya -. Huhu, alhamdulillah, tak dapat. Kalau saya dapat, of courseeeee.. akan ada rasa tak tahu nak pilih yang mana. Keputusan tuhhh sekaligus buat aku yakin. Jordan is not your destiny. Allah dah taqdirkan aku untuk Sarawak. Goodbye Jordan. Bahasa Arab, insyaAllah selamanya tetap aku cinta. Okey, so.. harinie, dapat satu azam dan semangat yang baru. Aku akan belajar bersungguh - sungguh dekat UNIMAS nanti! Aku MESTI belajar bersungguh - sungguh. Thanks to all my senior that gave me some inspiration and spirit for my foundation life. Syukran Kak Led dan Kak Mus yang sudi menjawab pelbagai soklan saya berkenaan UNIMAS. Kak Dibah, thanks for your advices. InsyaAllah, saya akan cuba yang terbaik. 4 flat, insyaAllah. 




Allah dah aturkan yang terbaik, insyaAllah. Sebenarnya, saya tak semangat pon nak pergi Sarawak. Even, saya dan Tasha akan fly awal sekali. Hehe. :3 Tapi, harinie, dah semangat baru selepas tak dapat IPG, hahaha. Jordan, satu hari nanti aku akan sampai kat sana. Even bukan untuk study, just a short vacation. There's a man that is I really want to meet, Ustaz Mahmud. Ustaz yang buat aku jatuh cinta dengan Bahasa Arab. Actually, waktu sekolah rendah aku tak pandai pon Bahasa Arab, aku dapat B Bahasa Arab untuk SPPM. Bahasa Arab Penulisan dan Pemahaman dua - dua B. SUbjek lain semua A. Hahahahaha. -.- Another reason, I really want to further my study tu Jordan, aku nak pegi melawat kem - kem pelarian Syria. Tapi, takpe.. aku nak belajar bersungguh - sungguh sekarang. Be a doctor, dan pergi ke Syria sebagai sukarelawan. InsyaAllah, harapan aku sejak mengenali Rawiyah. 



I'm counting the days. Sebenarnya, saya terkilan sangat tak sempat jumpa ustazah Rima dan Rawiyah for the last time sebelum balik Kuantan haritu. Pasti, ada hikmah. Semoga Allah kuatkan semangat aku untuk belajar dengan lebih bersungguh - sungguh. Rawiyah, tunggu kak Mawaddah ye sayang. I'll always love you where ever you are. Thanks my dear for becoming a part of my life. 



Saturday, May 24, 2014

You

Bismillah.
Assalamualaikum.


"Nothing's Gonna Change My Love For You"
WESTLIFE

If I had to live my life without you near me
The days would all be empty
The nights would seem so long
With you I see forever oh so clearly
I might have been in love before
But it never felt this strong
Our dreams are young and we both know
They'll take us where we want to go
Hold me now
Touch me now
I don't want to live without you

Nothing's gonna change my love for you
You ought to know by now how much I love you
One thing you can be sure of
I'll never ask for more than your love
Nothing's gonna change my love for you
You ought to know by now how much I love you
The world may change my whole life through
But nothing's gonna change my love for you

If the road ahead is not so easy
Our love will lead the way for us
Like a guiding star
I'll be there for you if you should need me
You don't have to change a thing
I love you just the way you are
So come with me and share the view
I'll help you see forever too
Hold me now
Touch me now
I don't want to live without you


ps/ baca sambil play lagu nie. syahduuuu.


Move on. :') Tak perlu risau pasal jodoh, Allah dah tetapkan semuanya. Sekarang, masanya untuk study. Yes, I want to study really really hard. I want to be a doctor, pediatric insyaAllah. May Allah ease. Good luck to all of you. Don't think about love, crush and couple. Move on. Life is a long journey, right? Don't waste your time to think about future, focus on the present. Allah dah tetapkan jodoh kita sejak kita di alam rahim lagi. Jadi, prince charming yang Allah dah tetapkan untuk kita akan datang. Ya, dia akan hadir dalam hidup kita..pada waktu yang tepat, dengan cara yang terhormat. For now, learn to be a professional "domestic engineering". (:




ps/ Learn to forget. :3 Hurt. Really hurt.

Friday, May 23, 2014

Sad

Bismillah. 
Assalamualaikum.

copypaste Inche Google

Let them go. It was really hard. I felt very very very very very guilty. I am sorry Comot, I am Sorry Bulat. Anak - anak kucing saya mati, kerana kecuaian saya. Bukan kena langgar kereta ea! Lebih tragis daripada kena langgar kereta. Huhu, dan saya tak boleh cerita pasal kematian Kim dan Kar kerana kemungkinan saya akan dibenci seumur hidup oleh para pecinta kucing --> taklah tragis mane sebenarnye. :3 

MEMORY FOREVER

Angry Bird tu saya dan inche mama beli sempena menyambut kelahiran pertame anak comot. Namun, taqdir telah menentukan.. mereka tak dapat hidup lame. Sampai sekarang, saya rase bersalah! Omooooo! Seharian menangis, mama dan baba balik awal sebab saya menangis-nangis dalam telefon! --> too childish. Huhu. Esok, saya nak gi ambil anak kucing kepunyaan kawan mama saya. Biar dia jadi anak angkat comot dan bulat. Comot dan Bulat macam tak boleh terime kenyataan lagi. Mereka tetap pergi cari Kim dan Kar. Sorry my dear. They have rest in peace. :'( 

ps/ lepasnie aku akan lebih berhati-hati. Aku trauma dah dengan mesin basuh! Huhuhuu.


Sorry post something yang agak childish and spoilt. :(


Tuesday, May 20, 2014

Bumi Kenyalang?

Bismillah. Assalamualaikum.


Alhamdulillah, keputusan UPU dah keluar. I got UNIMAS with Natasha, my dearest friend. Allahu Akbar, waktu first time tahu dapat UNIMAS, bergenang jugaklah air mata. Yelah, Sarawak! Jauh tuuuu. UIA, tinggal kenangan. Huhu. Saya dapat Asasi Sains Hayat, UNIMAS. Asasi Sains Hayat nie akan lead ke Medic waktu degree nanti. Kalau dapat pointer elok. Moga Allah permudahkan urusanku. Walaupun, sampai hari nie aku masih teragak - agak dan was - was untuk menyambungkan pengajian ke sana. Tapi, saya yakin, pasti ada hikmahnya. PASTI. Actually, berkali - kali aku fikir, aku nak jadi doktor ke? Hehe, ayah saya cakap.. " Jangan fikir masa hadapan, fokus pada hari ini.. " Tak semestinye aku pergi UNIMAS, aku akan jadi doktor. -.-


Impian saya untuk ke UIA hanya tinggal kenangan. Speech Therapist, tetap menjadi impian. Kalau jadi doktor pon, saya nak jadi pakar kanak - kanak, insyaAllah. Dua tiga hari jugaklah saya berfikir, ya Allah.. kenapa aku ditaqdirkan di UNIMAS? Sedangkan ada sahabat yang dapat result sama dengan saya ditawarkan di UIA. Akhirnya, aku tersedar, ya.. Mungkin, di Sarawak, aku dapat mengenali erti Islam yang sebenar. Mungkin di sana, aku lebih faham erti Islam yang sebenar. Allahu Akbar, saya yakin.. pasti ada hikmah yang ditetapkan cuma masih belum tersingkap. (:


Be strong. Be tough. Allah is always there for us. InsyaAllah, future doctor to be. 4 flat foundation. Mawaddah boleh. Hehe, I just need to wake up from my dream. Saya kena kurangkan tidur, that's the first rule. Tambah mutabaah amal. Moga Allah permudahkan.


Allah yang taqdirkan saya dan Tasha di Bumi Kenyalang. Maka, aku kena kuat. Pasti ada hikmah yang tersembunyi. Ya Allah, kuatkan kami. Pelihara iman kami, tetapkan hati kami.. Bittaufiq semua! Belajar kat manemanepon sama je. Asalkan, kita berusaha! Kalau asyik pejam mata, macam mana nak berjaya? Bangun dan bangkit dari tidur yang lena. Ummah memerlukan kita. Moga Allah permudahkan urusan kita. (:






Wednesday, May 7, 2014

Pasca SPM

Bismillah. Assalamualaikum. (:


Masih menanti result upu yang telah hilang daripada radar, hehehe. InsyaAllah saya akan interview IPG untuk kos PPC Bahasa Arab, Isnin nie di IPG Batu Rakit. Berdebar. Dup Dap Dup Dap. Mama saya memang nak saya jadi guru, ikut jejak langkah dia. But, I don't know, why I don't feel that I'm suitable to be a teacher. Kita tak pernah tahu aturan Allah macam mana, jadi, saya tetap akan pergi interview tu. Moga Allah permudahkan segala urusan saya. (:


Berkenaan dengan UPU, I choose Foundation in Allied Health Science as my first option at IIUM. :3 Saya nak ikut jejak langkah abang saya maybe. Hehe, abang saya insyaAllah future audiologist. Actually, saya nak ambil farmasi even tak dapat A untuk Kimia, hehehe sebab saya suka Kimia! Subjek Sains yang paling sayaaaa suka. Tapi, saingan sengit! Pelajar - pelajar deret A ramai yang apply untuk farmasi dan hampir semua scholarship untuk budak - budak straight A. (': Tipulah kalau saya takde rase berputus asa sebab dulu memang ada cita - cita nak main salji. " Do you want to build a snowman? " Hahaha jangkit dengan Princess Anna. Should I have a sister like Princess Elsa? Hahaha, iklan Frozen sikitttt. Lepastu, my mama and baba said, " If I want to take science stream, they want me to be a dentist! " Oh no! Mama dan baba saya tak cakap orang puteh, yang tu tu kengkonon je. Hehe, saya taknak jadi dentist sebab dentist nim tough siket maybe. Mama saya memang takut dengan doktor gigi, jadi kalau saya jadi dentist bolehlah tengok tengokkan gigi dia. Huhu. I don't want to be a dentist because . . . . . first, saya takleh pegang mende-mende kecik, tangan saya ketar. Second, saya tak tahan bau mulut orang, kalau orang tuh tak gosok gigi, sekilometer saya boleh bau. Hahaha, hiperbola je tuh. Medic lagilah, yang tu jauuuuuh sekali. Mama dan baba saya memang tak setuju kalau saya nak jadi doktor. Yelah, saya bukanlah seorang yang tough. Hehehe. Lembik, BMI pon tak cukup.


So, at last, saya banyak jugaklah search internet and read blog. Silent reader. Dengan dorongan dengan semangat daripada my lovely brother, I want to be a Speech Therapist. InsyaAllah kos Speech Therapist nie akan dibuka di IIUM menurut my big brother. Speech Therapist ni, kerja dia, dia akan main - main dengan kanak - kanak yang tidak boleh bercakap sejak kecil. Maybe sebab ada masalah pendengaran or istimewa sejak lahir. Dan kerana kecintaan ku terhadap kanak - kanak, saya nak jadi Speech Therapist, insyaAllah. Kos ni hanya ade dekat UKM setakat nie tapi insyaAllah akan dibuka di IIUM. Mohon doa ya sahabat. (: Kalau ada yang berminat dengan Speech Therapist nie, bolehlah godek - godek uncle Google ya. 


Jadi sekarang, saya hanya berdoa, semoga Allah permudahkan segala urusan saya. Ya, kita hanya merancang, Allah juga merancang, dan perancangan Allah adalah sebaik - baik perancangan. So, put your trust in Him. Kalau memang Allah dah takdirkan untuk saya sejak di luh mahfuz lagi untuk dilahirkan menjadi seorang guru. Ya, saya akan redha. Ini ketentuan Dia dan saya tahu itu yang terbaik buat saya. Kalau Dia takdirkan saya untuk menjadi seorang Speech Therapy, saya tahu itu juga yang terbaik untuk saya. (: Jadi, saya akan belajar bersungguh - sungguh untuk capai cita - cita saya. Saya nak Phd! Sungguh, SPM hanyalah permulaan. Sekarang saya akan teruskan langkah, moga Allah permudahkan. (:


Jazakumullahu khairan kathira untuk semua yang membaca. Buat sahabat pasca SPM, jangan mengalah. SPM baru permulaan. Teruskan langkah. Semoga redha Dia dapat kita capai. <3

May Allah bless. 












Friday, May 2, 2014

No title

" Even the darkest night will end, and the sun will rise. "



" Setiap orang ada kisah tersendiri "
Macam mana Allah sentuh hati kita,
mungkin berbeza,
tapi untuk satu tujuan,
kembali kepada Dia.



Setelah hampir setahun setengah saya tak update blog. Alhamdulillah, hari nie dalam sejarah, saya kembali menaip. Hehe, sebenarnya ada banyak storymory yang saya ingin taip. Tapi, saya tak berbakat nak jadi penulis, saya lebih senang bercakap, so.. bila berhadapan dengan keyboard, saya rasa janggal untuk menulis. -.- Tapi, mulai harinie, saya akan cuba asah bakat jadi penulis sebab saya ada satu impian nak terbitkan sebuah novel. Hehe, saya nak terbitkan sebuah novel mengenai si gadis kecil yang berjaya ubah kehidupan saya, " Rawiyah ". Satu nama yang tidak mungkin akan saya lupa untuk sepanjang kehidupan saya. Jadi, saya akan belajar untuk menjadi seorang penulis. InsyaAllah. (:




Semoga Allah permudahkan urusanku. InsyaAllah, nanti nak tulis banyak-banyak lagi. Takde idea sekarang. Hehe. May Allah bless.


ps/ konfius. nak guna aku atau saya. hahaha.